Miglioramento efficienza celebrati dame 2018

DAME 2018 belicht vooruitgang op het gebied van energie-efficiëntie

Wednesday, 14 November 2018

Juryvoorzitter Birgit Schnaase reikte de prestigieuze DAME Award 2018 uit aan Triskel Marine Integrel tijdens de Breakfast Briefing op de openingsdag van METSTRADE 2018 in RAI Amsterdam. Vijf andere producten werden uitgeroepen tot categoriewinnaar. Er waren maar liefst 22 eervolle vermeldingen. METSTRADE 2018 duurt nog tot en met 15 november.

Door de vele sterke inzendingen was het voor de jury niet makkelijk om de winnaar van de DAME Award te kiezen. Uiteindelijk waren het de duidelijke ontwerpinspanningen en het veelbelovende effect van het volledig geïntegreerde Integrel generatorvervangingssysteem van Triskel Marine die de doorslag gaven.

15 jaar onderzoek naar energie-efficiëntie 
Triskel Marine deed 15 jaar onderzoek naar energie-efficiëntie op vaartuigen en superjachten. Dit leidde uiteindelijk tot Integrel, een systeem dat gebruik maakt van de opening tussen de schroefcurve en de optimale efficiëntie van de aandrijfmotor om energie te genereren die vervolgens wordt opgeslagen voor AC en DC-toepassingen. Dit verbetert de efficiency van de brandstof die wordt verbrand en zorgt ervoor dat er geen aparte generator nodig is.

De jury was vooral te spreken over het feit dar het systeem de milieubelasting van de huidige pleziervaart kan reduceren. Ook werden de eenvoud van de werking waardoor het vaartuig zich voor lange periodes stil kan voortbewegen en de mogelijkheid om het systeem door te ontwikkelen voor allerlei andere toepassingen genoemd.

Voortgang op het bedrijfs- en sectorniveau
Juryvoorzitter Birgit Schnaase zei over de uitkomst: “De inzendingen waren wederom getuige van grote voortgang op zowel het bedrijfs- als het sectorniveau. De voornaamste aanleiding voor de DAME Award is het stimuleren van goede ontwerppraktijken in elk aspect. De jury was dan ook erg verheugd om te zien dat er zo veel inzendingen waren met een goede balans tussen vorm en functie.”

“Er waren dit jaar extreme tegenstellingen in het formaat van de producten, variërend van primaire systemen voor superjachten tot de kleinste beugels. Hoewel het soms makkelijker is om het grootschalige werk dat een ontwerpteam heeft gestopt in een goed uitgedacht, complex product te herkennen, zag de jury hetzelfde niveau aan ontwerpdetail in eenvoudige producten die juist vaak als vanzelfsprekend worden gezien.

“Het is makkelijk om je neer te leggen bij de gevestigde oplossingen in de sector, maar dat betekent niet dat het niet mogelijk is om de ervaring aan boord, de efficiency van de productie of de potentiële reductie van de milieubelasting te verbeteren. Op de uiteindelijk lijst winnaars, bijzondere vermeldingen en nominaties staan vooral producten die dit punt bevestigen.”

Winner DAME Award 2018

Triskel Marine Integrel
Stand 07.330E

Categorie winnaars

MARINE ELECTRONICS AND MARINE RELATED SOFTWARE
Spinlock Sail Sense

Stand 03.200-03.201

INTERIOR EQUIPMENT, FURNISHINGS, MATERIALS AND ELECTRICAL FITTINGS USED IN CABINS
Vimar Electronic Switch 8in 7out 3M

Stand 10.115

MARINA EQUIPMENT, BOATYARD EQUIPMENT AND BOAT CONSTRUCTION TOOLS AND MATERIALS
In keeping with the rules of the competition, the Jury decided not to award a winner in this category after carefully considering the standard against other categories.

DECK EQUIPMENT, SAILS AND RIGGING
Harken CLR Mooring Winch 

Stand 12.227 and 12.327

CLOTHING AND CREW ACCESSORIES
Rooster® Exofleece ™

Stand 12.907

LIFESAVING AND SAFETY EQUIPMENT
Shakespeare Marine GALAXY-INFL8 

Stand 02.407

MACHINERY, PROPULSION, MECHANICAL AND ELECTRICAL SYSTEMS AND FITTINGS
Triskel Marine Integrel

Stand 07.330E

Special mentions

MARINE ELECTRONICS AND MARINE RELATED SOFTWARE
Fusion Entertainment Apollo 770 
Stand 02.127

Garmin ActiveCaptain App 
Stands 01.101, 01.103 and 01.200

Lumishore Smart Lighting 
Stand 03.220, 11.211

FLIR Raymarine Clear Cruise Augmented Reality 
Stand 01.111 

INTERIOR EQUIPMENT, FURNISHINGS, MATERIALS AND ELECTRICAL FITTINGS USED IN CABINS
Fastmount TC-F6H
Stand 02.224 

Innovative Products iLATCH 
Stand 12.516 

Vitrifrigo DRW180A 
Stand 12.021 

MARINA EQUIPMENT, BOATYARD EQUIPMENT AND BOAT CONSTRUCTION TOOLS AND MATERIALS
EuroDesign Composite Teak Decking 
Stand 05.412

TruDesign Saddle Clips and Base 
Stand 02.222

DECK EQUIPMENT, SAILS AND RIGGING
Bamar BWS motorized furling unit for bowsprit
Stand 01.813

VMG by Ino-Rope Ino-Padeye 
Stand 05.442

Scanstrut ROKK Wireless 12/24V Waterproof Wireless Charging
Stand 03.510

CLOTHING AND CREW ACCESSORIES
StandOut SUP Wear Dry Suit Race ll 
Stand 05.366

U-SAIL Spider Shoes 4D and Total Grip 
Stand 07.551

Zhik ECO Wetsuit 
Stand 07.347

LIFESAVING AND SAFETY EQUIPMENT
Lifecord
Stand 03.212

Spinlock Deckvest Vito Offshore Lifejacket 
Stand 03.200-03.201

MACHINERY, PROPULSION, MECHANICAL AND ELECTRICAL SYSTEMS AND FITTINGS
Blue Guard Innovations BG-One
Stand 12.612

Quick MC2 X 7k 
Stand 01.351

Schenker Watermaker Zen 
Stand 01.757

VEEM GyroStabilizer VG260sd 
Stand 11.401

Veth Propulsion Integrated L-drive 
Stand 11.418, 07.527J

De jury van de 28ste Design Award METSTRADE-competitie ontving 127 inzendingen uit 25 landen waarvan er uiteindelijk 63 werden genomineerd voor een plek op het METSTRADE DAME Award podium en meedongen in de laatste juryrondes. De jury koos uiteindelijk een winnaar in zes van de zeven categorieën en benoemde onder hen de uiteindelijke DAME Award Winner. Daarnaast waren er 22 bijzondere vermeldingen. Marine equipment design, van esthetiek tot functionaliteit

DAME Design Award
De DAME Awards vieren alles dat belangrijk is in het ontwerpen van maritieme apparatuur, van esthetiek tot functionaliteit, van integratie tot verpakkingen en van een goede prijs/kwaliteitverhouding tot lifecyclemanagement. Daarnaast biedt het de deelnemers van de METSTRADE Show de gelegenheid om hun nieuwste producten in te zenden en ze te laten beoordelen door een professionele jury die het ontwerp ervan tot in het kleinste detail onderzoekt. Zo kunnen de inzenders zich meten met vergelijkbare bedrijven wereldwijd en worden ook de individuele resultaten binnen de bedrijven zelf ieder jaar door de jury bekeken.

De DAME Awards stimuleren beter ontwerp in alle disciplines en producttypes. Hoogwaardig end-to-end design is essentieel om de productie-efficiency en de betrouwbaarheid van producten te verbeteren. Bovendien is het een erkenning voor het feit dat de maritieme sector evengoed moet voldoen aan de hoge consumentenverwachtingen die er gelden voor andere producten met een hoge designwaarde, zoals auto’s en consumentenelektronica.